İstifa dilekçesi vererek ortaklıktan ayrılmak mümkün mü?

Ortağınızla artık anlaşamıyor, şirketin hesaplarına ulaşamıyor veya payınızı devredecek bir alıcı bulamıyorsanız, yalnızca ayrılmak istediğinizi bildirmek ortaklığı bitirmez. Limited şirkette işyerine gitmemek, genel kurul toplantılarına katılmamak ya da noterden ihtar göndermek de tek başına bu sonucu doğurmaz. Ortaklık sıfatının hangi hukuki yolla sona ereceği belirlenmelidir. Bunun için şirket sözleşmesi, ortaklık yapısı ve ayrılma isteğinin nedenleri birlikte incelenir.

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK), ortağın ayrılması için farklı yollar öngörür. Pay devri bunlardan biridir. Şirket sözleşmesindeki çıkma hakkı veya haklı sebebe dayanan mahkeme kararı da ayrılmayı sağlayabilir. Müdürlükten istifa ise ayrı bir işlemdir. Müdürlük görevinin sona ermesi, kişinin şirket payını ve ortaklık sıfatını kendiliğinden ortadan kaldırmaz.

Pay devriyle şirketten nasıl çıkılır?

Payını başka bir ortağa veya üçüncü kişiye devreden kişi, devir koşulları tamamlandığında ortaklıktan ayrılabilir. TTK'nin 595. maddesine göre devir sözleşmesi yazılı yapılır ve tarafların imzalarını noter onaylar. Tarafların kendi aralarında imzaladığı sıradan bir protokol bu şekil şartını karşılamaz. Şirket sözleşmesi devir yasağı veya başka sınırlamalar içeriyorsa bunlar da incelenir.

Şirket sözleşmesinde aksi öngörülmedikçe genel kurulun onayı gerekir. Kanun, başvurudan itibaren üç ay içinde genel kurul devri reddetmezse onayın verilmiş sayılacağını düzenler. Bu süreyi noter sözleşmesinin tarihiyle karıştırmamak gerekir. Şirkete yapılan başvurunun içeriği ve şirkete ulaştığı tarih belgelenmelidir. Genel kurulun onayı açıkça reddettiği durum ile başvuruya sessiz kaldığı durum farklı sonuçlar doğurur.

Devir bedelini, ödeme tarihini ve taksit varsa güvencelerini taraflar sözleşmede açıkça belirlemelidir. Pay devrinde bedeli kural olarak devralan öder. Haklı sebeple çıkmada şirkete yöneltilen ayrılma akçesi talebi farklıdır. Diğer ortakların payı satın almak istememesi, onları zorunlu alıcı hâline getirmez. Devir yasaklanmış veya onay reddedilmişse haklı sebeple çıkma hakkı saklıdır. Devir anlaşmasında, bedelin ödenmesiyle gerekli şirket işlemlerinin hangi sırayla yapılacağı da belirlenmelidir.

Şirket sözleşmesinde çıkma hakkı varsa dava gerekir mi?

TTK'nin 638. maddesi, şirket sözleşmesine ortağa çıkma hakkı veren hükümler konulmasına izin verir. Sözleşme bu hakkı belirli koşullara bağlayabilir. Böyle bir hüküm varsa önce bildirimin şekli, süresi ve hangi olaylarda kullanılabileceği incelenir. Ayrılma talebini değerlendirirken kuruluş sözleşmesiyle yetinilmemeli, sonraki sözleşme değişiklikleri de okunmalıdır.

Sözleşmedeki hakkın koşulları gerçekleşmişse çıkış için mutlaka haklı sebep davası açmak gerekmez. Ancak şirket hakkın doğduğunu veya bildirimin geçerli olduğunu kabul etmeyebilir. Böyle bir uyuşmazlıkta mahkemenin değerlendirmesi gerekebilir. Şirket sözleşmesinde çıkma hakkı bulunmaması ise bütün çıkış yollarını kapatmaz. Ortak, kanundaki haklı sebebe dayanan dava hakkını yine kullanabilir. Şirketin kabul etmediği bir bildirim karşısında, sicil kaydının kendiliğinden silineceği düşüncesiyle hareket edilmemelidir.

Hangi durumlar ortaklıktan çıkmak için haklı sebep sayılabilir?

Mahkeme, ortaklık ilişkisinin devamının davacı ortaktan dürüstlük kuralları çerçevesinde beklenip beklenemeyeceğini değerlendirir. Şirket yönetiminin ortağı sürekli dışlaması, bilgi alma hakkının haksız biçimde engellenmesi veya şirket varlıklarının kişisel çıkarlar için kullanılması değerlendirmeye girebilir. Ortaklar arasındaki ağır ve kalıcı çatışmalar da şirket ilişkisine etkileriyle birlikte incelenir. Her anlaşmazlık aynı ağırlıkta kabul edilmez.

Şirketin zarar etmesi veya beklenen kârı sağlayamaması tek başına yeterli olmayabilir. Yargıtay 11. Hukuk Dairesinin 28.01.2026 tarihli, 2025/3661 esas ve 2026/558 karar sayılı ilamı bu ayrımı gösterir. Daire, yatırım aşamasındaki zararın olağan görüldüğü ve kötü yönetim iddialarının kanıtlanamadığı dosyada ret kararını onamıştır. Karar, her zararın ortağa koşulsuz çıkış hakkı vermediğini gösterir.

Haklı sebep iddiası somut olaylarla desteklenmelidir. Bilgi talepleri, şirketin cevapları, toplantı tutanakları, yazışmalar ve mali kayıtlar bu incelemede kullanılabilir. TTK'nin 614. maddesi ortağa bilgi alma ve inceleme hakkı tanır. Bu hakkın hangi aşamada ve nasıl engellendiği açıklanmalıdır. Güveni sarsan işlemleri tarihleri ve belgeleriyle ortaya koymak gerekir. Örneğin, hesapları incelemek isteyen ortağın yazılı başvurusu ve ret cevabı, genel bir dışlanma iddiasından daha somut bir inceleme sağlar.

Çıkma davası kime karşı açılır, süreçte ortaklık devam eder mi?

Haklı sebeple çıkma davası şirkete karşı açılır. Diğer ortağın davranışları dava sebebi olsa bile çıkma talebinin muhatabı şirket tüzel kişiliğidir. Ayrı bir sorumluluk veya tazminat talebi yoksa diğer ortaklar sırf ortak oldukları için davalı gösterilmez. Şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesi davaya bakar.

Dava açmak ortaklık sıfatını hemen sona erdirmez. TTK'nin 638. maddesi, mahkemeye talep üzerine geçici önlemler alma yetkisi verir. Mahkeme, davacı ortağın ortaklıktan doğan bazı hak ve borçlarını dava boyunca dondurabilir veya durumunu güvenceye alan önlemler kararlaştırabilir. Bu önlemler otomatik uygulanmaz. Talep edilen korumanın gerekçesi ve somut tehlike açıklanmalıdır.

Arabuluculuk bakımından da talebin içeriği belirleyicidir. Yalnızca çıkma talebi, para alacağını konu alan davalardan farklıdır. Ayrılma akçesi için açılan bağımsız ticari alacak davasında dava öncesi arabulucuya başvurmak gerekir. Çıkma ve ödeme talepleri birlikte ileri sürülecekse arabuluculuk koşulu, taleplerin kapsamı ve güncel uygulama dikkate alınarak değerlendirilmelidir. Her şirket uyuşmazlığının aynı usule tabi olduğu varsayılmamalıdır.

Ayrılan ortak yatırdığı sermayeyi mi geri alır?

Ayrılma akçesi, kuruluşta yatırılan paranın aynen iadesi değildir. TTK'nin 641. maddesi, ayrılan ortağa esas sermaye payının gerçek değerine uygun bir bedel isteme hakkı tanır. Şirketin varlıkları ve borçları bu değeri etkiler. Sadece ticaret sicilindeki sermaye tutarından hareket etmek, payın ekonomik değerini göstermeyebilir. Şirket sözleşmesindeki çıkma hakkına bağlı bedel hükümleri de ayrıca incelenir.

Mahkeme gerektiğinde bilirkişi incelemesi yaptırır. Taşınmazlar, makineler, alacaklar, borçlar ve işletmenin özellikleri değerleme sırasında ele alınabilir. Ortağın şirkete verdiği borç ile ayrılma akçesi de ayrı alacaklardır. Şirkete para gönderilmiş olması, her ödemenin sermaye olduğu anlamına gelmez. Banka hareketlerinin hangi hukuki ilişkiye dayandığı ve muhasebe kayıtlarına nasıl geçtiği açıklığa kavuşturulmalıdır. Aynı tutarın farklı adlarla iki kez hesaba katılmasını önlemek için bu alacaklar değerleme sırasında ayrıştırılmalıdır.

Dava başında talebin nasıl kurulduğu, hesaplanan bedelin istenebilmesini de etkiler. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, 05.02.2026 tarihli, 2025/5744 esas ve 2026/767 karar sayılı ilamında bu sorunu incelemiştir. Daire, kısmi davada ikinci kez ıslah yapılarak artırılan miktar üzerinden hüküm kurulmasını bozma sebebi saymıştır. Bu nedenle dava türü, talep tutarı ve bedel artışının usulü başlangıçta dikkatle belirlenmelidir.

Ayrılma akçesi hemen ödenir mi?

Payın değerinin belirlenmesi, şirketin aynı gün bu tutarı ödeyebileceği anlamına gelmez. TTK'nin 642. maddesi, ayrılma akçesinin muaccel olmasını, yani ödenmesinin istenebilir hâle gelmesini özel koşullara bağlar. Kullanılabilir özkaynak, ayrılan ortağın paylarının devredilebilmesi ve ilgili kurallara göre sermaye azaltımı bu kapsamda değerlendirilir. Somut durumda hangi kanuni koşulun gerçekleştiği araştırılır.

Kanun, ayrılma akçesinin ödenmeyen kısmını şirketin bütün alacaklılarından sonra gelen bir alacak olarak düzenler. Bu bölümün ne zaman istenebileceği kullanılabilir özkaynakla bağlantılıdır. Bu yüzden çıkış kararı, pay bedelinin belirlenmesi ve tahsil olanağı ayrı ayrı ele alınmalıdır. Ortakların ödeme konusunda anlaşması hâlinde de vade ve güvenceler açıkça yazılmalıdır. Şirketin mali durumu bilinmeden yalnızca sermaye payına bakarak tahsil edilecek tutar ve ödeme tarihi hakkında güvenilir bir hesap yapılamaz.

Ayrılıktan sonra hangi kayıtlar tamamlanmalıdır?

Pay geçişinin pay defteri ve ticaret sicili kayıtlarına yansıması takip edilmelidir. TTK'nin 598. maddesine göre pay geçişinin tescili için şirket müdürleri başvurur. Başvuru otuz gün içinde yapılmazsa ayrılan ortak, adının ilgili paylardan silinmesi için ticaret siciline başvurabilir. Bu imkân geçerli pay devrinin ardından gündeme gelir. Ayrılma isteğini bildiren herhangi bir dilekçe, sicilden silinmek için tek başına yeterli değildir.

Ayrılan kişi aynı zamanda müdürse yönetim ve temsil yetkisinin durumu ayrıca düzenlenmelidir. Banka yetkileri, imza düzeni ve ticaret sicili kayıtları da bu çerçevede kontrol edilir. Ortaklıktan ayrılmak, daha önce verilmiş kişisel kefaletleri veya doğmuş kişisel sorumlulukları kendiliğinden kaldırmaz. Şirketten çıkış işlemi ile bu yükümlülüklerin sona ermesi ayrı hukuki değerlendirmeler gerektirir. Bu ayrım, ayrılma anlaşmasının kapsamını belirlerken de korunmalıdır.

Sık Sorulan Sorular

Diğer ortaklar izin vermezse limited şirketten çıkılabilir mi?

Diğer ortakların karşı çıkması bütün ayrılma yollarını kapatmaz. Şirket sözleşmesindeki çıkma hakkı kullanılabilir veya haklı sebepler varsa şirkete karşı çıkma davası açılabilir. Mahkeme, ileri sürülen sebepleri ve delilleri değerlendirir.

Diğer ortak payımı satın almak zorunda mı?

Sırf ortak olduğu için böyle bir zorunluluğu yoktur. Ayrı bir satın alma taahhüdü veya özel hukuki dayanak bulunabilir. Haklı sebeple çıkmada ayrılma akçesi talebi kural olarak şirkete yöneltilir.

Şirket faaliyet göstermiyorsa ortaklık kendiliğinden biter mi?

Hayır. Şirketin fiilen çalışmaması, ortağın sicil kaydını ve ortaklık sıfatını kendiliğinden sona erdirmez. Faaliyetsizliğin süresi ve nedenleri, diğer olaylarla birlikte haklı sebep değerlendirmesinde dikkate alınabilir.

Müdürlükten istifa eden kişi şirket ortaklığından da ayrılmış olur mu?

Hayır. Müdürlük görevi ile şirket ortaklığı farklıdır. Müdürlükten istifa eden kişi pay sahibi olmaya devam edebilir. Ortaklığın sona ermesi için pay devri veya geçerli başka bir ayrılma yolu gerekir.

Bu yazı genel bilgilendirme amacıyla hazırlanmıştır ve hukuki danışmanlık niteliği taşımaz. Uygulanacak yol ve hukuki sonuç, somut olayın özelliklerine göre değişebilir.
Yazar
Av. Mustafa Salih Koçer

Antalya Barosu · Mengi & Koçer Avukatlık Bürosu